Mutfak Yangınları

Mutfak
Yangınları
Gürkan Boztepe
Yayın Tarihi:
22-05-2023 14:35 / www.geccemekan.com/yazi/mutfak-yanginlari-659.html
Mutfak yangınları derken mutfakta kullandığımız ürünlerin
fiyatından bahsetmiyorum.
Gerçekten mutfakta çıkan yangınlardan bahsediyorum.
Bu konuda nereden çıktı; yaz geliyor! Bize yazlık
mekanlarda gideceğimiz restoranları anlat diyorsunuz; merak etmeyin onları da
haftaya yazacağım. Ama önce gideceğiniz restoranlarda çalışan emekçi
dostlarımız, şeften bulaşıkçıya kadar hepsinin güvenliği konusunu da bu yazıda
işlemek durumundayım.
Siz keyif yaparken salon arkası mutfakta neler oluyor? O
konuda genel bilgi sadece yemek yapılıyor algısı haricinde detay aktarmak
istedim.
İyi bir mekanda sadece mutfakta ortalama 50 personel
çalışır. Bu 5 yıldızlı otellerin yaklaşık 10 farklı yeme içme alanları olduğu
düşünülürse 150 mutfak personeline çıkar. Bu mutfaklarda her şey dahil oteller
ve sabit restoranlarda sabah öğle akşam yemek yendiği düşünülür ise ve her
mekanda bir masanın en az 2 -3 adet döndüğü ve sizler gibi misafirlerin aç
olarak gelip yaklaşık 15-20 dk içinde ana yemeğini masasında görmek istediğini
düşünürsek; ocakta çalışanların salonda çalışanların hızına ayak uydurmak için
bazen yorgunluk içinde bazen de dikkatsizlikten dolayı ocakta yağ yangınları
ile karşılaştığını biliyoruz.
Bu konuda bazı istatistikleri paylaşmak isterim;
Her yıl NFPA Ulusal yangında koruma derneği
açıkladıkları veriler K sınıfı (kitchen) aşağıdadır
ABD’de NFPA (Ulusal Yangından Korunma Derneği) verilerine
göre yangınların %9’u mutfakta meydana gelmiştir. Mutfaktan diğer mekanlara
yangının yayılması ile ölümlü vakaların sayısının artığı belirtilmiştir.
Bu yüzden mutfak yangınları, yangında ölenlerin dolaylı olarak %70’inden
sorumludur. NFPA verilerine göre evlerde gerçekleşen yangınların
%33'ü ve %49'ü mutfakta meydana geldiği görülmüştür. Bu yangınlar, ölümlerin
%21'i ve yaralanmaların %45'inden sorumludur (NFPA, 2020).
Pişirme ekipmanı, yangından kaynaklı ölümlerin %14'üne neden
olmaktadır. Ocak ve pişirme ekipmanı, mutfak yangınlarının yaklaşık üçte
ikisini oluşturmaktadır. Ayrıca pişirme yangınlarının çıkmasında başlıca
etken, ocak üstünde ya da fritöz kullanılarak yapılan kızartma işlemidir.
Amerika da ev yangınlarının %15'i, İngiltere de gerçekleşen ev yangınların
ise %52'si pişirme ekipmanları kaynaklıdır. Bu yangınlarda yüzlerce kişi ölmüş,
binlerce kişi yaralanmış, ve büyük maddi zararlar yaşanmıştır. (Department
for Communities and Local Government, 2015; Chow, 2019; Tüyander, 2020).
Ayçiçek yağının dumanlanma noktası 209-213°C arasındadır.
Dumanlanma noktası, yağların ısıtma sırasında sürekli duman oluşturduğu
sıcaklıktır. Duman yanmamış partiküllerin havada asıltı halinde taşındığı
bir aerosoldur. Kızartma sırasındaki yağların dumanlama noktası değeri için bir
limit belirlenmiştir, örneğin ayçiçek yağı için bu yasal limit 170 °C dir
(Yaşdağ ve Tekin, 2017). Yağı fazla ısıtmamak sağlık ve güvenlik açısından
önemlidir. Yağın alev aldığı zamanki sıcaklığı 675°C ye kadar
çıkabilmektedir (Chow, 2019).
Binaların yangından korunması yönetmeliğine göre konut
dışındaki alışveriş merkezleri ile yüksek binalarda bulunan mutfaklar ve yemek
fabrikaları ile bir anda 100'den fazla kişiye hizmet veren mutfakların
davlumbazları için otomatik söndürme sistemi zorunludur.
Konutlarda meydana gelen yangınların yarısı mutfakta
gerçekleşmektedir. Mutfakta yangın güvenlik önlemleri alınmadığında ya da
yetersiz olduğunda mutfakta başlayacak yangın hızla büyüyüp yapının diğer
bölümlerine yayılabilir ve hane halkının ölümü ile beraber büyük maddi
zararlara sebebiyet verebilir (Yıldız, Z 2021).
Her yıl restoranların %20 sinde mutfak yangın çıkmakta ve
önemli ekonomik kayıplar yaşanmaktadır. Mutfak malzeme maliyetinin %5’i kadar
düşük bir bütçe ile basit yangın söndürme sistemleri mutfakta kullanılarak
yangın önlenebilir ya da en az hasarla atlatılabilir. Ayrıca mutfaklarda yangın
riski oluşturabilecek etmenler belirlenip, yangına müdahale konusunda
mutfak çalışanlarına eğitim verilerek yapılacak tatbikatlarla yangınlar
önlenebilir (Mamacıoğlu ve ark., 2017; Tüyander 2020).
2010 yılı sigorta firmalarının verilerine göre her yıl 5
restorandan biri yangın tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır ve ticari
kayba uğramaktadır(Altın M).
Kapalı bir ortamdaki yangının gelişim evrelerini ele
aldığımızda ısı, madde ve oksijenin uygun şartlar altında meydana gelmesiyle
başlayan yangın, yaklaşık 2 dakika içerisinde tam gelişmiş evresine ulaşır
ve söndürülmesi zor bir hale gelir. (Mammacıoğlu,2017)
Mutfaktaki yangınların iki ana sebebi vardır: yağ buharı ve
ısıtma-pişirme cihazları. Yanma olayında yanıcı madde öncelikle ortamdan ısı
alarak buhar haline gelmesi gerekir sonra bu buhar ısınarak genleşir
yangına ve yangının yayılmasına sebebiyet verir(Yıldız, Z 2021).
Avrupa'da her yıl hastanelere, yangına bağlı ağır yaralanan
yaklaşık 70000 kişi kabul edilmektedir. Dünya çapında çocuklar, yangından
kaynaklanan yaralanma ve ölümlerin %30'unu oluşturuyor(Fire Safe Europe)
Ben yukarıdaki verileri öğrenince gerçekten çok şaşırdım.
Herkes restoranlarda güzel anlar geçirmek için gidiyor ama mutfakta
çalışanlarımızın hatası hepimizin canına mal olabilir. Hele panik anında
yaşanabilecekleri düşünmek bile istemiyorum.
Mutfaklarda artık çalışan herkesin de farklı milletlerden
olduğunu ve farklı tecrübe seviyelerinde olduğunu düşünürsek riskin büyüklüğü
daha iyi anlaşılır.
Tüm bu konularda basit ve hızlı çözümler üreten bir firmanın
Adapazarı’nda uluslararası kalite standartları ile tüm Dünya’ya çözüm
ürettiğini öğrenince çok sevindim. Bu fabrika sahipleri geçenlerde Gastronomi
Turizmi Derneği’mizi ziyaret ettiler. Ürettikleri ürünleri anlattılar.
Ben bu konuda ‘’güzel laflara karnım tok siz icraat ksımını
bana ve üyelerime yaşatarak gösterin’’ dedim.
Onlar da bizler için Sheraton Otelde detaylı bir lansman
düzenlediler. Olayın ne kadar güvenli ve kısa sürede kontrol altına
alınabildiğini gözlerimizle gördük.
Aslında konu çok basit: Kolonyalı mendil büyüklüğünde içinde
sır gibi saklanan bir madde var. Diyelim evde veya restoranda yemek
yapıyorsunuz ve kızgın yağ yüzünden tava alev aldı ve bu alev mutfakta
saniyeler içinde büyüyecek. Tava içine su dökseniz veya yangın söndürme tüpü
bulmaya gitseniz (içi boş da çıkabilir) yangın yayılacak. Yangın alarmına bassanız
tüm mekan su altında kalacak ve bir çuval incir berbat olacak.
Siz bu kolonyalı mendil büyüklüğündeki paketi;(paketi ile
açmadan) alev alan tavanın içine atıyorsunuz, ve yangın ortalama 5 saniye içinde
sönüyor.
Nasıl çok basit değil mi? Bu konuda yıllarca ar-ge yapan ve
ardından fabrika kuran Türk kimyagerleri ve yatırımcıları kutluyorum.
Gözümle görmesem hatta yangını söndürmesem inanmazdım. Ama
ben bu icadı yapan ve Dünya’ya çözüm sağlayan firmaya içten teşekkür ederim.
Bu haftalık benden bu kadar kalın sağlıcakla …