Yüksek Binaların Küçük Konut Birimlerinde Açık Mutfaklara İlişkin Yangın Güvenlik Kaygıları

YÜKSEK
BİNALARIN KÜÇÜK KONUT BİRİMLERİNDE AÇIK MUTFAKLARA İLİŞKİN
YANGIN
GÜVENLİK KAYGILARI
W. K. Chow
(TÜYAK Yangın
Mühendisliği Dergisi, Sayı 9, s 42-46, 2019)
ÖZET
Güneydoğu
Asya’da yüksek binalardaki çoğu küçük konut biriminde açık mutfak tasarımı kullanılmıştır.
Mutfağın yangına dayanıklı duvarlarla kapatılmadığı, söz konusu bu açık
tasarım, Hong Kong gibi ülkelerde yangın güvenlik kurallarına riayet edilmesine
ilişkin uyumsuzlukları da beraberinde getirmiştir. Yangın güvenliği
hükümlerinin tespit edilmesi amacı ile performansa dayalı tasarım
benimsenmiştir. Alevli gazlı ocaklara müsaade edilmemektedir. Ocakların
üzerinde su sisi (water mist) baskılama uygulaması veya kuru toz sistemleri
gibi ilave yangından korunma sistemleri sağlanmalıdır, ancak yine de yangına
dayanıklı duvarlar kullanılan ve kullanılmayan mutfaklardaki fiziksel
tehlikelere yönelik çalışmalar literatürde yer almamaktadır. Yangın yük
yoğunluğu üzerine gerçekleştirilen bir araştırma, küçük konut birimlerinde
büyük miktarda yanıcı maddenin depolanmakta olduğunu göstermiştir. Elektrikli
indüksiyon ocaklarının kullanıldığı deneyler, bir tavadaki yağın on dakika
içinde tutuşabileceğini göstermiştir. Yangının, açık mutfaktan yayılarak konut
biriminde bulunmakta olan tüm yanıcı maddeleri yakacak ve büyük bir yangına
sebebiyet verecek şekilde yayıldığı ortaya konmuştur. Yüksek binalarda bulunan
açık mutfakların, kazara meydana gelen bir yangın söz konusu olduğunda
gerçekten güvenli olup olmadığına dair soru işaretleri mevcuttur.
Küçük konut birimlerinde,
gerek yangına dayanıklı duvarlar olan gerekse olmayan hallerde büyük açık
mutfak yangınlarının ilgili unsurları daha kapsamlı bir şekilde
araştırılmalıdır. Pişirme amaçlı kullanılan yağın tutuşması ve civarındaki
yanıcı maddeleri yakmasıyla ilgili, parlamanın başlangıcına dair olasılıklarına
yönelik çalışma kapsamında yangın dinamikleri uygulanmalıdır. Açık bir mutfakta
büyük felaketlere neden olacak şekilde baca dumanının (plume) hava pompalama
etkisi ve alev anafor hareketi gibi yangınla ilgili yeni olgular da söz konusu
olabilir. Tespit edilen senaryoları teyid etmek, model tahminlerini doğrulamak
ve herhangi bir yeni fiziksel yangın olgusu var ise bunları gözlemlemek amacı
ile tam ölçekli yanma testleri gerçekleştirilmelidir. Büyük yangınlarda su sisi
ve kuru tozlu yangın baskılama sistemleri de dahil olmak üzere, belirtilen
baskılama sistemlerinin performansları değerlendirilmelidir.
1. GİRİŞ
Güneydoğu
Asya’daki yoğun kentsel alanlarda, alanı 30 m2 ’den küçük olan konut birimleri
ihtiva eden ve yüksekliği 200 m’nin üzerinde olan çok sayıda yüksek bina inşa
edilmiştir [1,2]. Mutfakları çevrelemek üzere yangına dayanıklı duvarlar
kullanılması gereklidir. Bu denli küçük konut birimlerinde alanı daha verimli
kullanmak amacı ile açık mutfaklar tasarlanmıştır. Her ne kadar bu tasarım,
alışılmış bina yangın güvenliği kurallarına uygun olmasa da, birtakım projeler
Hong Kong’da yangın mühendisliği yaklaşımı [5] adı ile bilinen, performansa
dayalı tasarım (PBD) [3,4] uyarınca onaylanmıştır.
Açık mutfaklara
ilişkin PBD tasarımlarında üç koşul yaygın olarak talep edilmektedir. İlk
olarak, gazlı ocaklar kullanılamaz ve sadece alevsiz elektrikli indüksiyon
ocaklarına izin verilmektedir. İkinci olarak, şartnamelerde su sisi [6] veya
kuru toz [7] sistemleri de dahil olmak üzere ilave yangın baskılama sistemleri
belirlenmiştir. Bu sistemlerin amacı ocakta çıkan bir yangına etki etmek
suretiyle büyümesini önlemektir. Konut birimi sahibi, söz konusu sistemi
devreden çıkaramaz ve devletten onay almaksızın ocağını değiştiremez. Üçüncü
olarak, bina yönetim ofisinin, performansa dayalı raporda belirtilen onaylı
yangın güvenliği yönetim prosedürlerini [4,8] uygulayacağına dair bir
taahhütname imzalaması gereklidir. Açık mutfaklar; yangın detektörleri,
sprinklerler ve Kurumlar tarafından önerilen yangına dayanıklı duvarlar ile
ilgili ek yangın güvenliği hükümleri ile birlikte yeni yangın kurallarına [9]
dahil edilmiştir.
Ancak, yüksek
binaların küçük birimlerindeki açık mutfak yangınlarının performansı, yangın
dinamiği araçları kullanılarak detaylı bir şekilde incelenmemiştir. Yangına
dayanıklı duvarlar olan ve olmayan mutfak yangınlarına ilişkin fiziksel yangın
tehlikeleri dahi karşılaştırılmamıştır [10]. Sadece, açık mutfaktan konut
biriminin dışındaki alanlara duman yayılmasına dair tahminler, yangın modelleri
kullanılarak tespit edilmiştir [11,12]. Karbon monoksit konsantrasyonu, ısı
akışı ve görünürlüğe dair sonuçlar, sadece merdivene kadar uzanan mevcut ve
gerekli güvenli çıkış zamanlarına gerekçe teşkil etmek üzere kullanılmıştır.
Küçük yangınları erken bir aşamada bastırmayı hedefleyen ilave su sisi
baskılama veya kuru toz sistemlerinin temin edilmesi, eğer yangın büyür ise,
umulduğu şekilde işlev göstermeyebilir. Yukarıdaki özellikleri
destekleyebilecek şekilde tam ölçekli yanma testlerinden elde edilen deneysel
veriler ise mevcut değildir.
Hong Kong’da
yangın yükü yoğunluğuna ilişkin gerçekleştirilen araştırmada [13], konut
birimlerinde büyük miktarda yanıcı madde bulunduğu ortaya konmuştur. Chow ve
arkadaşları tarafından daha önce gerçekleştirilen araştırmada da ortaya konduğu
üzere [14,15] yangın yükü yoğunluğu, alanı 30 m2 ’den küçük olan birimler söz
konusu olduğunda özellikle yüksektir. Eşyaların üst üste istiflenmesi suretiyle
konutlarda daha da fazla yanıcı madde bulundurulmaktadır. Yerel yasada [16]
belirtilen 1135 MJm-2 üst sınırının da üzerinde olacak şekilde çok yüksek bir
yangın yükü yoğunluğu görülmektedir. Ayrıca, indüksiyon ocakları kullanılırken
dahi pişirme yağı kolaylıkla tutuşabilmektedir [17]. Parlama sonrası
gerçekleşen büyük bir yangında tüm yanıcı maddelerin yanması konusu etüd
edilmelidir. Yüksek binalardaki konutların açık mutfaklarına ilişkin yangın
güvenliği konusunda derin endişeler mevcuttur. Söz konusu binalarda, açık
mutfaklı konutlarda oturan bina sakinleri, yangın tesisatı sistemlerinin, küçük
ocak yangınlarını erken safhalarda bastıramadığı hallerde, kaza sonucu büyük
yangınların çıkmasından endişe duymaktadırlar.
Açık mutfak
yangınları ve konut binalarındaki küçük konut birimleri için gerekli olan
koruma uygulamalarına yönelik yeni hususlar etüd edilmelidir [18].
2. LİTERATÜR İNCELEMESİ
Her ne kadar,
mutfak havalandırması, termal baca dumanları, davlumbazlar ve yangın tetkik
konularında çok sayıda çalışma yapılmış olsa da [örneğin 19-23], çok azı mutfak
yangınlarını ele almaktadır. Dubleks bir evde mutfaktaki ocaktan çıkan bir
yangın, yangın modelleri kullanılarak incelenmiştir [24]. Buradaki kritik olay
mutfakta parlamanın (flashover) başlangıcıydı. Yangın bir dakika içinde bütün
eve yayılmıştı. Ayrıca, 2007 yılında ABD’de Ulusal Standartlar ve Teknoloji
Enstitüsü (NIST) bünyesindeki Yapı ve Yangın Araştırma Laboratuvarı (BFRL)
konutlardaki mutfak yangınları üzerine bir atölye çalışması düzenlemiştir.
Profesyonel birliklerden, araştırma laboratuvarlarından, itfaiye teşkilatları,
sigorta şirketleri ve diğer kurumlardan 30’u aşkın katılımcı konut yangın
koruma çalışmalarına yönelik mevcut test yöntemleri, teknolojiler ve araştırma
ve geliştirme konularını görüşmek üzere bir araya geldi. ABD’de mutfak
yangınlarına dair istatistikler rapor edilmiştir. 1999’dan 2002’ye kadar,
kapalı mutfaklardaki yangınlar da dahil olmak üzere, ortalama olarak yılda
125.500 ev yangını mutfaktan çıkmış olup yılda ortalama 460 ölüme sebebiyet
vermiştir. Her ne kadar yangınların %9’u mutfaktan diğer yerlere yayılmış olsa
da, ölümlerin %70’i bu küçük mutfak yangın yüzdesinden kaynaklanmaktadır. Bu
bilgi, açık mutfak kullanılan konut birimlerine yönelik bir uyarı mesajı
vermektedir. İtfaiye görevlileri daha sonra tüm yangın söndürme deneyimlerine
istinaden, tek bir sprinkler takılmasının, mutfak yangınlarını etkili bir
şekilde kontrol edeceğini belirtmişlerdir. Konutlara yönelik üst düzey yangın
baskılama sistemleri, Underwriters Laboratories Standards UL 300A [26] tarafından
önerilmiş ve test edilmiştir. Mutfak yangınlarında tehlike azaltma konusunda
NIST ve BFRL bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar daha sonra rapor edilmiştir
[24]. Mutfak yangın tehlikesinin özellikleri ve hem aktif hem de pasif yangın
sistemlerinin, ocaklarda pişirme yağına bağlı olarak çıkan tipik yangınlardan
koruması, sınırlı seviyede tam ölçekli yanma testleri kullanılarak etüd
edilmiştir. Bu atölye çalışmasında daha kapsamlı araştırmalar için iki husus
tespit edilmiştir: Mutfak yangınının yayılmasını önlemek ve mutfak
yangınlarının baskılanması. Bu iki sonuç, açık mutfak yangınları ile ilgili
derinlemesine çalışmaları da desteklemektedir.
Restoran ve
otellerdeki mutfakların genel yangın güvenliği ve bununla ilişkili yangın
güvenlik sistemleri etüd edilmiştir [27- 31]. Konutlarda, otellerde ve
restoranlarda bulunan mutfaklara ait yangın yükü yoğunluğu incelenmiştir.
Mutfaklarda yangın ve havalandırma konusundaki düzenlemeler, kurallar, tasarım
kılavuzları, uygulamalar ve güvenlik şartları ayrıntılı bir şekilde gözden
geçirilmiştir. Çin’de mutfakların yangın güvenliği, yangın modelleri
kullanılmak suretiyle incelenmiştir. Hong Kong’da bir otel grubundaki mutfak
yangın güvenliği de etüd edilmiştir. Birçok mutfak yangını ocak üzerinde
kullanılan “wok” tavalardan çıktığı için, söz konusu “wok”larda yanma esnasında
oluşan ısı yayılma oranları, oksijen tüketim yöntemiyle ölçülmüştür. Öncelikle,
“wok” tava kullanılan mutfaklarda, küçük yangınlar esnasında sprinkler ve su
sisi sistemlerinin performansı değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Bu projenin
sonuçları, Uzak Doğu’daki büyük otel gruplarının mutfaklarında yangın güvenlik
önlemlerinin tasarımı çerçevesinde tatbik edilmiştir. Ancak, bu sonuçlar yüksek
binalarda bulunan küçük konutlardaki açık mutfak yangınları için uygulanabilir
sonuçlar değildir.
Mutfaklarda,
kurallarda belirtilen elektrikli indüksiyon ocakları kullanılırken pişirme
yağının muhtemel olarak tutuşması senaryosu etüd edilmiştir [17]. Ancak,
çalışma sadece alev sıcaklığını, alev şeklini ve alev uzunluğunu ölçmekteydi.
Yemeklik yağın ısı salım oranı ölçülmemiş ve yangın baskılama sistemlerinin
etkisi de değerlendirilmemiştir. Yemeklik yağın elektrikli indüksiyon ocakta 10
dakika içinde tutuşması gibi, gözlemlenen olgulardan bazılarının gerekçelerinin
daha kapsamlı bir şekilde belirtilmesi gereklidir. Benzer testler
[25,26,29-31], gazlı ocaklarda yemeklik yağın tutuşmasının 75 ila 180 dakika
sürdüğünü göstermektedir.
3. TEHLİKE SENARYOLARI
Bir konut
birimindeki yangın senaryosu [32], yakıt miktarına, içeride bulunmakta olan
eşyalara, eşyaların ne şekilde yerleştirilmiş olduğuna ve havalandırma
imkanlarına bağlıdır. Daha önce gerçekleştirilen bir anket, küçük bir konut
birimindeki yangın yükünün çok yüksek olabileceğini göstermiştir. Tipik yangın
senaryolarının, öncelikle yanıcı maddelerin içeriğini anlayarak belirlenmesi
teklif edilmiştir. Elektrikli indüksiyon ocakları kullanılarak kızartma
yapılması da dahil olmak üzere tutuşma olasılıkları ise daha sonra
araştırılacaktır.
Yemeklik
yağlardan dolayı çıkan yangınları inceleyen laboratuvar ölçekli (bench scale)
deneyler gözden geçirilmelidir [17,24-26,29-31].
Daha sonra
ise, konut birimlerinde parlamanın başlaması olasılığı, literatürde bildirilen
ampirik ifadelere dayanarak analiz edilebilir [33,34]. Küçük bir konut
biriminde, parlama sonrası yangınlar [35] söz konusu olduğunda, yanıcı
maddelerin yangın davranışının, tüm yanıcılara yüksek termal radyasyonlu ısı
akısı tatbik edilerek yakılması suretiyle tespit edilmesi teklif edilmektedir.
Açık mutfak tasarımı, yanma için yeterli hava sağlayacak olup ısı ve kütle
transferini engellemeye yönelik herhangi bir yangına dayanıklı duvar mevcut
değildir. Ayrıca, hava pompası hareketi [36], daha yüksek bir hava oranını
beraberinde getirecek, bu da tutuşan nesnelerin sürekli olarak yanmasına yol
açacaktır.
4. TEHLİKE DEĞERLENDİRMESİ
Tanımlanan
senaryolara dayalı tehlike değerlendirmeleri, yangın senaryoları ve yangın
modellerinin analitik olarak çalışılmasından elde edilen ampirik formül ile
gerçekleştirilecektir. Bazı vakalar, model tahminlerini doğrulamak üzere tam
ölçekli yanma testleri ile desteklenecektir. Mutfak düzenlemelerine ilişkin ısı
salım oranlarının modellenmesine ilişkin literatür [örneğin 33,34,37,38]
başlangıç noktası olarak alınacaktır. Bir mutfaktaki toplam ısı salım hızı ilk
olarak bir koni kalorimetreden alınan bilgiler ışığında tertibatların ve
yüzeylerin ısı salım eğrilerinin bir araya getirilerek üst üste koyulması
[37,38] prensibi kullanılmak vasıtası ile tahmin edilir. Mutfaktaki söz konusu yanıcılar
yakıldığı zaman genel ısı salım oranlarını modellemek üzere tam ölçekli yanma
testlerinden elde edilen sonuçlar kullanılacaktır. Hong Kong’da kullanılmakta
olan yaygın açık mutfak geometrisini esas alan bir senaryo dikkate alınmalıdır.
Yangın kaynağı olarak, üzerinde yemeklik yağ ısıtılan elektrikli indüksiyon
ocağı alınacaktır. UL300A’ya [26] atıfta bulunmak suretiyle, bir wok tava
içinde yemeklik yağının yanmasından kaynaklanan bir yangın çıkarılacaktır.
5. KURULMUŞ OLAN SİSTEMLERİN PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Parlamadan
kaynaklanan büyük yangınların kontrol altına alınması çerçevesinde izin verilen
su sisi ve kuru tozlu sistemlerin [16,17] performansı dikkate alınmalıdır.
Deneyin, ısı salım oranı ölçüleceği şekilde bir oda kalorimetresi içinde gerçekleştirilmesi
tavsiye edilmektedir [11,12]. Önce, çalışmakta olan bir yangın baskılama
sisteminin olmadığı tipik bir açık mutfak düzeninde büyük bir yangın senaryosu
uygulanacaktır. Daha sonra, bu yangın senaryosunda uygulanan su sis sisteminin
[16] ve kuru toz sisteminin [17] çalışması test edilmektedir. Her bir test
için, önce zemin seviyesindeki gaz sıcaklık dağılımları ve ısı akıları
ölçülmektedir. Daha sonra, çıkarımda bulunmak suretiyle, yanma süresi, azami
ısı salım oranları ve azami ısı akısını içeren temel yangın parametreleri
tespit edilebilir.
Bunu
müteakip, ölçülen hava sıcaklıkları, ısı akıları ve ısı salım oranlarından,
rapor edilen diğer çalışmalara benzer bir şekilde [11,12,38], püskürtülen suyun
ve kuru tozun yanan nesneler üzerindeki etkileri de etüd edilebilir. Baskılama
sistemi ve azami ısı akısına bağlı olarak azami ısı salım oranlarındaki
azalmalar da değerlendirilebilir. Var ise, söndürme süresi de ölçülecektir.
Yangının açık mutfaktan konut birimine yayılması ise, sayısal olarak etüd edilecektir.
6. SONUÇ
Yukarıda,
açık mutfak yangınlarına yönelik gündeme getirilen tüm endişeler dikkate
alınmalıdır. Daha da önemlisi, mutfağı çevreleyen yangına dayanıklı duvarın
etkileri ve mevcut baskılama sisteminin sağladığı korumanın derecesine dair
müteakip gerekçeler, tam ölçekli yanma testleri ile belirlenmelidir. Yüksek
konut binalarındaki küçük konutlarda açık mutfaklar için yeterli yangın
güvenliğini teşvik eden uygun tasarım kılavuzları ve yangın güvenliği yönetim
prosedürleri de bilahare önerilebilir. Halihazırda tüm dünyada mutfak
yangınlarına ilişkin devam eden araştırmaların da bulunduğunu lütfen dikkate
alınız [39].
TEŞEKKÜR
Bu yazıda
açıklanan işbu çalışma, Çin Hong Kong Özel İdari Bölgesi Araştırma Hibeleri
Konseyinin verdiği B-Q27R sayılı “Yüksek Binalarda Açık Mutfak Yangınlarına
İlişkin Unsurlar ve Koruma Alternatifleri” isimli projeye ilişkin bir hibe ile
desteklenmiştir.